úterý 20. září 2016

První výzva - měsíc září


Tento školní rok se náš oddíl rozhodl věnovat jednotlivým globálním problémům. 
Jak již jistě všichni víte, tématem měsíce září se stalo Přelidnění!
Každý měsíc budeme plnit tzv. týdenní výzvu. Výzva se bude týkat daného problému a bude navržená tak, aby se děti naučily něco nového a přínosného. 
Cílem je dokázat dětem, že i díky malým změnám lze dosáhnout velkých věcí.

V první řadě ale pár informací týkající se přelidnění.

Přelidnění (u lidské populace) či přemnožení (u jakékoli populace) je stav, kdy prostředí neposkytuje dostatek zdrojů pro obživu populace. Podle odhadů amerického Úřadu pro sčítání lidu žije na Zemi 7 mld 339 tis lidí a to k 11. září 2016.
            Nejlidnatějším kontinentem je Asie (60 % světové populace), přičemž samy dva nejlidnatější státy světa - Čína a Indie - tvoří 37 %. Třetím nejlidnatějším státem je USA, po ní Indonésie a Brazílie. Rusko, jediný evropský stát, který patří do desítky nejlidnatějších států světa, se nachází na devátém místě.
            Každým dnem přibývá zhruba 200 tisíc lidí. Každým rokem tak vzroste počet obyvatel planety asi o 73 miliónů.  Různé modely počítají s tím, že by světová populace mohla dosáhnout v roce 2050 9,5 až 10,5 miliardy lidí. Odhaduje se, že historicky na světě žilo celkem přes 100 miliard příslušníků rodu Homo sapiens.
            Britský moderátor a přírodovědec David Attenborough tvrdí, že pokud přelidnění nevyřeší člověk, dříve nebo později se o něj postará sama příroda.

A teď konkrétní výzva.

a) vyhledejte si informace týkající se ekologické stopy
b) na webu: http://www.hraozemi.cz/files/ekostopa/ekostopa.php si změřte svou vlastní ekologickou stopu. Svůj výsledek si zapište a popřemýšlejte, co byste mohli dělat jinak, aby vaše stopa byla nižší.
c) Jeden den u sebe noste deník a zapište si všechny příklady toho, jak jste zatížili životní prostředí.

        V případě jakýchkoli dotazů mě kontaktujte na čísle 733712610 nebo mailu scotkova@seznam.cz.

Hodně štěstí při plnění výzvy vám přeje celé vedení Dvojkařek!

Žádné komentáře:

Okomentovat